Wassen 02: Algemene informatie

Waarom wassen met proWIN?

Waarom zou je gaan wassen met proWIN? Mijn was wordt toch schoon? Maar is dat werkelijk zo? Hoe schoon is je was werkelijk. Schoon ruikt namelijk niet. Iets wat vies is, ruikt niet lekker. Dus een lekker ruikende was betekent niet vanzelfsprekend dat deze ook schoon is.

Graag wil ik je wat vertellen over het hoe en wat m.b.t. wassen.

Wat wil je bereiken wanneer je je wasmachine zijn werk laat doen?

  • Schone kleding
  • Frisse kleding
  • Stralende kleding
  • Kleding die functioneel blijft

Er zijn op de markt diverse wasmiddelen voor diverse kledingstukken en stoffen. Daarom is het handig om te weten welke wasmiddelen er zoal zijn.

  • Witwasmiddel of totaalwasmiddel
    Dit is verkrijgbaar in diverse varianten. Het bevat optische witmakers die er voor zorgen dat het wasgoed witter lijkt. Het aanwezige “bleekmiddel” werkt tegen lastige vlekken als koffie, thee, vruchtensap etc. Tevens voorkomt het vergeling en doodt het virussen/ bacteriën. De bleekmiddelen zijn niet geschikt voor alle stoffen, zeker niet op gekleurde en donkere stoffen. Dit wasmiddel werkt het beste bij een temperatuur vanaf 60°C.
  • Bontwasmiddel
    Deze is speciaal voor gekleurde kleding. Het bevat geen bleekmiddelen, want dat zou de gekleurde stoffen dof maken. Dit wasmiddel bevat wel kleurbeschermers. Kleurbeschermers zorgen ervoor dat kleuren mooi blijven, omdat ze voorkomen dat kleurstoffen verhuizen en daardoor kleuren laten vervagen.
  • Fijnwasmiddel
    Bovengenoemde wasmiddelen zijn niet geschikt voor onze mooie kleding. Een fijnwasmiddel bevat geen bleekmiddel en optische witmakers, wel kleurbeschermers. Dit maakt het weer lastiger om vlekken te verwijderen, terwijl daar vaak meer vlekken op komen door eten, koken etc.
  • Wolwasmiddel
    Deze bevat geen enzymen en zijn pH-neutraal. Deze wasmiddelen maken meer schuim om er voor te zorgen dat de kledingstukken elkaar minder raken.

Dit is al heel wat voor onze kleding. Al vier producten die je dus minimaal nodig hebt. Is dat erg? Op zich niet natuurlijk, alleen moet je wel weten waar dat wasmiddel dus echt voor bestemd is.

Helaas kun jij deze middelen niet aanpassen naar jouw situatie. Soms heb je helemaal geen of maar weinig vlekken. Dan heb je dus minder bleekmiddel nodig. Alleen zit deze al wel in jouw wasmiddel. De fabrikant heeft dit voor jou bepaald. Soms heb je in je fijne was wel vlekken en heb je wel een vlekverwijderaar nodig, maar dit zit er niet in. Ook dit heeft de fabrikant voor jou bepaald.

Dat is toch geen probleem zou je denken, dan neem ik toch een aparte vlekverwijderaar. Maar welke moet je dan hebben? Welke is nu veilig voor je nieuwe blouse of broek? Zomaar 2 kledingstukken die van verschillende soorten stof zijn gemaakt en dus een andere behandeling nodig hebben. Ook in de vlekverwijderaar zitten stoffen die je niet op die mooie blouse wilt hebben of op je mooie felgekleurde kledingstuk.

Het is ook allemaal niet even makkelijk of duidelijk.

Wasverzachter

De meeste wasmiddelen bevatten ingrediënten die er voor zorgen dat onze was hard gaat aanvoelen. Daar hebben de fabrikanten iets voor gevonden: wasverzachter.

Wasverzachter maakt dat de was zachter aanvoelt. Meer ook niet. Het maakt de was niet zacht. Een harde vezel blijft een harde vezel. Wasverzachter legt een vetlaagje om de vezel waardoor deze zachter aanvoelt. Het enige voordeel is, we hoeven minder te strijken en de was is (tijdelijk) antistatisch.

Het vettige laagje wat wasverzachter achterlaat komt onder andere van dierlijk (afval) vet, dit is onderzocht door de Keuringsdienst van Waarde. Dit kun je terugkijken bij NPO via onderstaande link:
Keuringsdienst van waarde: Wasverzachter gemist? Terugkijken doe je op NPO3.nl

Radar (consumenten-programma) schrijft o.a.:

Wasverzachter is gewoon een soort vet wat je kleding niet daadwerkelijk zachter maakt. Hierdoor ademt je kleding niet meer goed en dat slecht voor de huid, zorgt voor irritaties en zelfs eczeem. Sportkleding zijn juist bedoeld om veel lucht door te laten en handdoeken drogen minder goed. Het is slecht voor je droger en je wasmachine gaat er van stinken.

Het complete artikel kun je hier lezen.

Wasluis of vetluis

Dit zijn bacteriën, die in de wasmachine achterblijven door:

  • Het gebruik van wasmiddel en wasverzachter.
  • Vaak wassen op lage temperaturen.
  • Het niet reinigen van de machine.

Het beste is om het wasmiddel direct in de trommel te doen. In de wasmiddellade blijft regelmatig wat achter. Dat komt dan weer in de trommel tijdens het spoelen, wat ook weer vlekken op kleding geeft.

 

 

Klik hier of op onderstaand plaatje voor de andere onderdelen van Wassen met proWIN.